Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt.
- Section :
- Législation
- Source :
- Numac 2004022838
Texte original :
Ajoutez le document à un dossier
()
pour commencer à l'annoter.
Artikel 1 Artikel 1 van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, wordt gewijzigd als volgt :
§ 1 Het tweede lid wordt door de volgende tekst vervangen :
" 2° " tafelzoetstof " : zoetstof of mengsel van zoetstoffen, eventueel gemengd met andere ingrediënten en/of additieven, bestemd om door de verbruikers aan voedingsmiddelen te worden toegevoegd omwille van zijn zoetkracht; "
§ 2 Een zesde lid wordt ingevoegd luidende als volgt :
" 6° " voedingssupplementen " : als aanvulling op de normale voeding bedoelde voorgedoseerde voedingsmiddelen bevattende één of meer nutriënten, planten, plantenbereidingen of andere stoffen die een nutritioneel of fysiologisch effect bezitten. "
Artikel 2 In artikel 4 van hetzelfde besluit, wordt een vierde lid toegevoegd luidende als volgt :
" 4° de waarschuwing " bevat een bron van fenylanaline " voor de tafelzoetstoffen die aspartaam-acesulfaamzouten bevatten. "
Artikel 3 De bijlage van hetzelfde besluit, gewijzigd door het koninklijk besluit van 18 december 1997, wordt gewijzigd zoals bepaald in de bijlage bij dit besluit.
Artikel 4 Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt, voor wat betreft de handel in en het gebruik van producten die aan dit besluit voldoen. De producten die niet voldoen aan het huidige besluit maar wel voldoen aan het koninklijk besluit van17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, zoals gewijzigd door het koninklijk besluit van 18 december 1997, mogen tot uiterlijk op 29 juli 2005 in de handel gebracht worden. Producten die niet voldoen aan het huidige besluit maar legaal in de handel zijn gebracht vóór 29 juli 2005, mogen nog tot en met 29 januari 2006 worden verkocht.
Artikel 5 Onze Minister van Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 24 september 2004.
ALBERT
Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid,
R. DEMOTTE
BIJLAGE.
Artikel N Bijlage.
De bijlage bij koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, wordt als volgt gewijzigd :
1) De volgende categorieën levensmiddelen krijgen een nieuwe omschrijving :
a) bij de toevoegsels E 950, E 951, E 952, E 954 en E 959, wordt de omschrijving " volledige dieetvoeding voor gewichtscontrole die bestemd is om een maaltijd of een dagrantsoen te vervangen " vervangen door " voedingsmiddelen die zijn bestemd om in energiebeperkte diëten te worden verbruikt voor gewichtsbeheersing, waarnaar wordt verwezen in het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen bestemd voor bijzondere voeding ";
b) bij de toevoegsels E 950, E 951, E 952, E 954 en E 959, wordt de omschrijving " volledige voedselbereidingen en aanvullende voeding die onder medisch toezicht worden gebruikt " vervangen door " dieetvoedingsmiddelen voor medisch gebruik, als omschreven in het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen bestemd voor bijzondere voeding ";
c) bij de toevoegsels E 950, E 951, E 952, E 954 en E 959, wordt de omschrijving " vloeibare voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetvoedingsmiddelen " vervangen door " voedingssupplementen verstrekt in vloeibare vorm ";
d) bij de toevoegsels E 420, E 421, E 953, E 965, E 966, E 967, E 950, E 951, E 952, E 954 en E 959, wordt de omschrijving " vaste voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetvoedingsmiddelen " vervangen door " voedingssupplementen verstrekt in vaste vorm ";
e) bij de toevoegsels E 950, E 951, E 952, E 954, E 957 en E 959, wordt de omschrijving " voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetproducten op basis van vitaminen en/of mineraalelementen in de vorm van siroop of kauwtabletten " vervangen door " voedingssupplementen op basis van vitaminen en/of mineraalelementen in de vorm van siroop of kauwtabletten ";
2) voor stof E 951, aspartaam, wordt de volgende categorie toegevoegd :
- " essoblaten 1 000 mg/kg "
3) voor stof E 952, cyclaamzuur en Na- en Ca-zouten daarvan :
a) voor de volgende categorieën levensmiddelen wordt de maximale gebruiksdosis van " 400 mg/l " vervangen door " 250 mg/l ";
- gearomatiseerde dranken op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers;
- dranken op basis van melk en daarvan afgeleide producten op basis van vruchtensap, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers.
b) worden de volgende categorieën levensmiddelen en maximale gebruiksdoses geschrapt :
- " suikerwerk zonder toegevoegde suikers 500 mg/kg
- suikerwerk op basis van cacao of gedroogde vruchten,
met verminderde verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 500 mg/kg
- suikerwerk op basis van zetmeel, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers 500 mg/kg
- kauwgom zonder toegevoegde suikers 1 500 mg/kg
- microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de
adem, zonder toegevoegde suikers 2 500 mg/kg
- consumptie-ijs met verminderde verbrandingswaarde of
zonder toegevoegde suikers 250 mg/kg "
4) de volgende tabellen worden toegevoegd :
" EG-nr. Naam Levensmiddelen Maximale
gebruiksdoses
E 955 Sucralose
- gearomatiseerde dranken op
basis van water, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 300 mg/l
- dranken op basis van melk en
daarvan afgeleide producten of
op basis van vruchtensap, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 300 mg/l
- gearomatiseerde desserts op
basis van water, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- bereidingen op basis van melk en
daarvan afgeleide producten, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 400 mg/kg
- desserts op basis van vruchten
en groenten, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- desserts op basis van eieren,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- desserts op basis van graan,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- desserts op basis van vetten,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- " snacks " : voorverpakte
gezouten, gedroogde hapjes op
basis van zetmeel of
(hazel)noten, die bepaalde
aroma's bevatten 200 mg/kg
- snoepgoed zonder toegevoegde
suikers 1 000 mg/kg
- snoepgoed op basis van cacao of
gedroogde vruchten, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 800 mg/kg
- snoepgoed op basis van zetmeel,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 1 000 mg/kg
- hoorntjes en wafeltjes zonder
toegevoegde suikers voor ijs 800 mg/kg
- ouwels 800 mg/kg
- boterhampasta op basis van cacao,
melk, gedroogde vruchten of vet,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- ontbijtgranen met een
vezelgehalte van meer dan 15 %
en ten minste 20 % zemelen, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 400 mg/kg
- microproducten van suikerwerk
ter verfrissing van de adem, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 2 400 mg/kg
- verfrissende sterk
gearomatiseerde keelpastilles
zonder toegevoegde suikers 1 000 mg/kg
- kauwgom zonder toegevoegde
suikers 3 000 mg/kg
- suikerwerk in de vorm van
tabletten met verminderde
verbrandingswaarde 200 mg/kg
- cider en perencider 50 mg/l
- dranken bestaande uit een
mengsel van bier, cider,
perencider, gedistilleerd of
wijn en niet-alcoholische
dranken 250 mg/l
- gedistilleerde dranken met een
alcohol-volumegehalte van minder
dan 15 % 250 mg/l
- alcoholvrij bier of bier met
een alcoholgehalte van ten
hoogste 1,2 % vol 250 mg/l
- " Tafelbier/Biere de
table/Table beer " (met een
extractgehalte van de stamwort
van minder dan 6 %) met
uitzondering van " Obergariges
Einfachbier " 250 mg/l
- bier met een zuurgraad van ten
minste 30 milli-equivalent NaOH 250 mg/l
- donker bier van het type
" oud bruin " 250 mg/l
- bier met verminderde
verbrandingswaarde 10 mg/l
- consumptie-ijs met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 320 mg/kg
- vruchten in blik of in glas, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 400 mg/kg
- jam, gelei en marmelade, met
verminderde verbrandingswaarde 400 mg/kg
- vruchten- en groentebereidingen,
met verminderde
verbrandingswaarde 400 mg/kg
- zoetzure vruchten- en
groenteconserven 180 mg/kg
- " Feinkostsalat " 140 mg/kg
- zoetzure conserven en
halfconserven van vis, alsmede
marinaden van vis, schaal-,
schelp- en weekdieren 120 mg/kg
- soep met verminderde
verbrandingswaarde 45 mg/l
- sauzen 450 mg/kg
- mosterd 140 mg/kg
- banketbakkerswaren voor
bijzondere voeding 700 mg/kg
- voedingsmiddelen die zijn
bestemd om in energiebeperkte
dieten te worden verbruikt
voor gewichtsbeheersing,
waarnaar wordt verwezen in
het koninklijk besluit van
18 februari 1991 betreffende
voedingsmiddelen bestemd voor
bijzondere voeding 320 mg/kg
- dieetvoedingsmiddelen voor
medisch gebruik, als omschreven
in het koninklijk besluit van
18 februari 1991 betreffende
voedingsmiddelen bestemd voor
bijzondere voeding 400 mg/kg
- voedingssupplementen verstrekt
in vloeibare vorm 240 mg/kg
- voedingssupplementen verstrekt
in vaste vorm 800 mg/kg
- voedingssupplementen op basis
van vitaminen en/of
mineraalelementen verstrekt in
de vorm van siroop of
kauwtabletten 2 400 mg/kg "
EG-nr. Naam Voedingsmiddelen Maximale
gebruiksdoses
E 962 Aspartaam-
acesulfaam-
zout (*)
- gearomatiseerde dranken op basis
van water, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 350 mg/l (a)
- dranken op basis van melk en
daarvan afgeleide producten of
op basis van vruchtensap, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 350 mg/l (a)
- gearomatiseerde desserts op basis
van water, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- bereidingen op basis van melk en
daarvan afgeleide producten, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- desserts op basis van vruchten
en groenten, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- desserts op basis van eieren,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- desserts op basis van graan, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- desserts op basis van vetten, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- " snacks " : voorverpakte
gezouten, gedroogde hapjes op
basis van zetmeel of
(hazel)noten, die bepaalde
aroma's bevatten 500 mg/kg (b)
- snoepgoed zonder toegevoegde
suikers 500 mg/kg (a)
- snoepgoed op basis van cacao
of gedroogde vruchten, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 500 mg/kg (a)
- snoepgoed op basis van zetmeel,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 1 000 mg/kg (a)
- essoblaten 1 000 mg/kg (b)
- boterhampasta op basis van cacao,
melk, gedroogde vruchten of
vet, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 1 000 mg/kg (b)
- ontbijtgranen met een
vezelgehalte van meer dan 15 %
en ten minste 20 % zemelen, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 1 000 mg/kg (b)
- microproducten van suikerwerk
ter verfrissing van de adem,
zonder toegevoegde suikers 2 500 mg/kg (a)
- kauwgom zonder toegevoegde
suikers 2 000 mg/kg (a)
- cider en perencider 350 mg/l (a)
- dranken bestaande uit een
mengsel van bier, cider,
perencider, gedistilleerd of
wijn en niet-alcoholische
dranken 350 mg/l (a)
- gedistilleerde dranken met een
alcohol-volumegehalte van minder
dan 15 % 350 mg/l (a)
- alcoholvrij bier of bier met
een alcoholgehalte van ten
hoogste 1,2 % vol 350 mg/l (a)
- " Tafelbier/Biere de
table/Table beer " (met een
extractgehalte van de stamwort
van minder dan 6 %) met
uitzondering van " Obergariges
Einfachbier " 350 mg/l (a)
- bier met een zuurgraad van ten
minste 30 milli-equivalent NaOH 350 mg/l (a)
- donker bier van het type
" oud bruin " 350 mg/l (a)
- bier met verminderde
verbrandingswaarde 25 mg/l (b)
- consumptie-ijs met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 800 mg/kg (b)
- vruchten in blik of in glas, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- jam, gelei en marmelade, met
verminderde verbrandingswaarde 1 000 mg/kg (b)
- vruchten- en groentebereidingen,
met verminderde
verbrandingswaarde 350 mg/kg (a)
- zoetzure vruchten- en
groenteconserven 200 mg/kg (a)
- " Feinkostsalat " 350 mg/kg (b)
- zoetzure conserven en
halfconserven van vis, alsmede
marinaden van vis, schaal-,
schelp- en weekdieren 200 mg/kg (a)
- soep met verminderde
verbrandingswaarde 110 mg/l (b)
- sauzen 350 mg/kg (b)
- mosterd 350 mg/kg (b)
- banketbakkerswaren met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 1 000 mg/kg (a)
- voedingsmiddelen die zijn bestemd
om in energiebeperkte dieten te
worden verbruikt voor
gewichtsbeheersing, waarnaar
wordt verwezen in het
koninklijk besluit van
18 februari 1991 betreffende
voedingsmiddelen bestemd voor
bijzondere voeding 450 mg/kg (a)
- qua voedingswaarde volledige
dieetvoedingsmiddelen voor
medisch gebruik, als omschreven
in het koninklijk besluit van
18 februari 1991 betreffende
voedingsmiddelen bestemd voor
bijzondere voeding 450 mg/kg (a)
- voedingssupplementen verstrekt
in vloeibare vorm 350 mg/kg (a)
- voedingssupplementen verstrekt
in vaste vorm 500 mg/kg (a)
- voedingssupplementen op basis
van vitaminen en/of
mineraalelementen in de vorm
van siroop of kauwtabletten 2 000 mg/kg (a)
Nota.
(*) De maximale gebruiksdoses voor aspartaam acesulfaamzout zijn afgeleid van de maximale gebruiksdoses voor de bestanddelen aspartaam (E 951) en acesulfaam-K(E 950). De maximale gebruiksdoses voor aspartaam (E 951) en acesulfaam-K (E 950) mogen niet worden overschreden door aspartaam-acesulfaamzout alleen dan wel in combinatie met E 950 of E 951 te gebruiken.
De grenswaarden in deze kolom worden uitgedrukt in (a) acesulfaam-K-equivalenten of (b) aspartaamequivalenten.
Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 24 september 2004.
ALBERT
Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid,
R. DEMOTTE.
§ 1 Het tweede lid wordt door de volgende tekst vervangen :
" 2° " tafelzoetstof " : zoetstof of mengsel van zoetstoffen, eventueel gemengd met andere ingrediënten en/of additieven, bestemd om door de verbruikers aan voedingsmiddelen te worden toegevoegd omwille van zijn zoetkracht; "
§ 2 Een zesde lid wordt ingevoegd luidende als volgt :
" 6° " voedingssupplementen " : als aanvulling op de normale voeding bedoelde voorgedoseerde voedingsmiddelen bevattende één of meer nutriënten, planten, plantenbereidingen of andere stoffen die een nutritioneel of fysiologisch effect bezitten. "
Artikel 2 In artikel 4 van hetzelfde besluit, wordt een vierde lid toegevoegd luidende als volgt :
" 4° de waarschuwing " bevat een bron van fenylanaline " voor de tafelzoetstoffen die aspartaam-acesulfaamzouten bevatten. "
Artikel 3 De bijlage van hetzelfde besluit, gewijzigd door het koninklijk besluit van 18 december 1997, wordt gewijzigd zoals bepaald in de bijlage bij dit besluit.
Artikel 4 Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt, voor wat betreft de handel in en het gebruik van producten die aan dit besluit voldoen. De producten die niet voldoen aan het huidige besluit maar wel voldoen aan het koninklijk besluit van17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, zoals gewijzigd door het koninklijk besluit van 18 december 1997, mogen tot uiterlijk op 29 juli 2005 in de handel gebracht worden. Producten die niet voldoen aan het huidige besluit maar legaal in de handel zijn gebracht vóór 29 juli 2005, mogen nog tot en met 29 januari 2006 worden verkocht.
Artikel 5 Onze Minister van Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 24 september 2004.
ALBERT
Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid,
R. DEMOTTE
BIJLAGE.
Artikel N Bijlage.
De bijlage bij koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, wordt als volgt gewijzigd :
1) De volgende categorieën levensmiddelen krijgen een nieuwe omschrijving :
a) bij de toevoegsels E 950, E 951, E 952, E 954 en E 959, wordt de omschrijving " volledige dieetvoeding voor gewichtscontrole die bestemd is om een maaltijd of een dagrantsoen te vervangen " vervangen door " voedingsmiddelen die zijn bestemd om in energiebeperkte diëten te worden verbruikt voor gewichtsbeheersing, waarnaar wordt verwezen in het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen bestemd voor bijzondere voeding ";
b) bij de toevoegsels E 950, E 951, E 952, E 954 en E 959, wordt de omschrijving " volledige voedselbereidingen en aanvullende voeding die onder medisch toezicht worden gebruikt " vervangen door " dieetvoedingsmiddelen voor medisch gebruik, als omschreven in het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen bestemd voor bijzondere voeding ";
c) bij de toevoegsels E 950, E 951, E 952, E 954 en E 959, wordt de omschrijving " vloeibare voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetvoedingsmiddelen " vervangen door " voedingssupplementen verstrekt in vloeibare vorm ";
d) bij de toevoegsels E 420, E 421, E 953, E 965, E 966, E 967, E 950, E 951, E 952, E 954 en E 959, wordt de omschrijving " vaste voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetvoedingsmiddelen " vervangen door " voedingssupplementen verstrekt in vaste vorm ";
e) bij de toevoegsels E 950, E 951, E 952, E 954, E 957 en E 959, wordt de omschrijving " voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetproducten op basis van vitaminen en/of mineraalelementen in de vorm van siroop of kauwtabletten " vervangen door " voedingssupplementen op basis van vitaminen en/of mineraalelementen in de vorm van siroop of kauwtabletten ";
2) voor stof E 951, aspartaam, wordt de volgende categorie toegevoegd :
- " essoblaten 1 000 mg/kg "
3) voor stof E 952, cyclaamzuur en Na- en Ca-zouten daarvan :
a) voor de volgende categorieën levensmiddelen wordt de maximale gebruiksdosis van " 400 mg/l " vervangen door " 250 mg/l ";
- gearomatiseerde dranken op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers;
- dranken op basis van melk en daarvan afgeleide producten op basis van vruchtensap, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers.
b) worden de volgende categorieën levensmiddelen en maximale gebruiksdoses geschrapt :
- " suikerwerk zonder toegevoegde suikers 500 mg/kg
- suikerwerk op basis van cacao of gedroogde vruchten,
met verminderde verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 500 mg/kg
- suikerwerk op basis van zetmeel, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers 500 mg/kg
- kauwgom zonder toegevoegde suikers 1 500 mg/kg
- microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de
adem, zonder toegevoegde suikers 2 500 mg/kg
- consumptie-ijs met verminderde verbrandingswaarde of
zonder toegevoegde suikers 250 mg/kg "
4) de volgende tabellen worden toegevoegd :
" EG-nr. Naam Levensmiddelen Maximale
gebruiksdoses
E 955 Sucralose
- gearomatiseerde dranken op
basis van water, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 300 mg/l
- dranken op basis van melk en
daarvan afgeleide producten of
op basis van vruchtensap, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 300 mg/l
- gearomatiseerde desserts op
basis van water, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- bereidingen op basis van melk en
daarvan afgeleide producten, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 400 mg/kg
- desserts op basis van vruchten
en groenten, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- desserts op basis van eieren,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- desserts op basis van graan,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- desserts op basis van vetten,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- " snacks " : voorverpakte
gezouten, gedroogde hapjes op
basis van zetmeel of
(hazel)noten, die bepaalde
aroma's bevatten 200 mg/kg
- snoepgoed zonder toegevoegde
suikers 1 000 mg/kg
- snoepgoed op basis van cacao of
gedroogde vruchten, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 800 mg/kg
- snoepgoed op basis van zetmeel,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 1 000 mg/kg
- hoorntjes en wafeltjes zonder
toegevoegde suikers voor ijs 800 mg/kg
- ouwels 800 mg/kg
- boterhampasta op basis van cacao,
melk, gedroogde vruchten of vet,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 400 mg/kg
- ontbijtgranen met een
vezelgehalte van meer dan 15 %
en ten minste 20 % zemelen, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 400 mg/kg
- microproducten van suikerwerk
ter verfrissing van de adem, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 2 400 mg/kg
- verfrissende sterk
gearomatiseerde keelpastilles
zonder toegevoegde suikers 1 000 mg/kg
- kauwgom zonder toegevoegde
suikers 3 000 mg/kg
- suikerwerk in de vorm van
tabletten met verminderde
verbrandingswaarde 200 mg/kg
- cider en perencider 50 mg/l
- dranken bestaande uit een
mengsel van bier, cider,
perencider, gedistilleerd of
wijn en niet-alcoholische
dranken 250 mg/l
- gedistilleerde dranken met een
alcohol-volumegehalte van minder
dan 15 % 250 mg/l
- alcoholvrij bier of bier met
een alcoholgehalte van ten
hoogste 1,2 % vol 250 mg/l
- " Tafelbier/Biere de
table/Table beer " (met een
extractgehalte van de stamwort
van minder dan 6 %) met
uitzondering van " Obergariges
Einfachbier " 250 mg/l
- bier met een zuurgraad van ten
minste 30 milli-equivalent NaOH 250 mg/l
- donker bier van het type
" oud bruin " 250 mg/l
- bier met verminderde
verbrandingswaarde 10 mg/l
- consumptie-ijs met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 320 mg/kg
- vruchten in blik of in glas, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 400 mg/kg
- jam, gelei en marmelade, met
verminderde verbrandingswaarde 400 mg/kg
- vruchten- en groentebereidingen,
met verminderde
verbrandingswaarde 400 mg/kg
- zoetzure vruchten- en
groenteconserven 180 mg/kg
- " Feinkostsalat " 140 mg/kg
- zoetzure conserven en
halfconserven van vis, alsmede
marinaden van vis, schaal-,
schelp- en weekdieren 120 mg/kg
- soep met verminderde
verbrandingswaarde 45 mg/l
- sauzen 450 mg/kg
- mosterd 140 mg/kg
- banketbakkerswaren voor
bijzondere voeding 700 mg/kg
- voedingsmiddelen die zijn
bestemd om in energiebeperkte
dieten te worden verbruikt
voor gewichtsbeheersing,
waarnaar wordt verwezen in
het koninklijk besluit van
18 februari 1991 betreffende
voedingsmiddelen bestemd voor
bijzondere voeding 320 mg/kg
- dieetvoedingsmiddelen voor
medisch gebruik, als omschreven
in het koninklijk besluit van
18 februari 1991 betreffende
voedingsmiddelen bestemd voor
bijzondere voeding 400 mg/kg
- voedingssupplementen verstrekt
in vloeibare vorm 240 mg/kg
- voedingssupplementen verstrekt
in vaste vorm 800 mg/kg
- voedingssupplementen op basis
van vitaminen en/of
mineraalelementen verstrekt in
de vorm van siroop of
kauwtabletten 2 400 mg/kg "
EG-nr. Naam Voedingsmiddelen Maximale
gebruiksdoses
E 962 Aspartaam-
acesulfaam-
zout (*)
- gearomatiseerde dranken op basis
van water, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 350 mg/l (a)
- dranken op basis van melk en
daarvan afgeleide producten of
op basis van vruchtensap, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 350 mg/l (a)
- gearomatiseerde desserts op basis
van water, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- bereidingen op basis van melk en
daarvan afgeleide producten, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- desserts op basis van vruchten
en groenten, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- desserts op basis van eieren,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- desserts op basis van graan, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- desserts op basis van vetten, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- " snacks " : voorverpakte
gezouten, gedroogde hapjes op
basis van zetmeel of
(hazel)noten, die bepaalde
aroma's bevatten 500 mg/kg (b)
- snoepgoed zonder toegevoegde
suikers 500 mg/kg (a)
- snoepgoed op basis van cacao
of gedroogde vruchten, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 500 mg/kg (a)
- snoepgoed op basis van zetmeel,
met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 1 000 mg/kg (a)
- essoblaten 1 000 mg/kg (b)
- boterhampasta op basis van cacao,
melk, gedroogde vruchten of
vet, met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 1 000 mg/kg (b)
- ontbijtgranen met een
vezelgehalte van meer dan 15 %
en ten minste 20 % zemelen, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 1 000 mg/kg (b)
- microproducten van suikerwerk
ter verfrissing van de adem,
zonder toegevoegde suikers 2 500 mg/kg (a)
- kauwgom zonder toegevoegde
suikers 2 000 mg/kg (a)
- cider en perencider 350 mg/l (a)
- dranken bestaande uit een
mengsel van bier, cider,
perencider, gedistilleerd of
wijn en niet-alcoholische
dranken 350 mg/l (a)
- gedistilleerde dranken met een
alcohol-volumegehalte van minder
dan 15 % 350 mg/l (a)
- alcoholvrij bier of bier met
een alcoholgehalte van ten
hoogste 1,2 % vol 350 mg/l (a)
- " Tafelbier/Biere de
table/Table beer " (met een
extractgehalte van de stamwort
van minder dan 6 %) met
uitzondering van " Obergariges
Einfachbier " 350 mg/l (a)
- bier met een zuurgraad van ten
minste 30 milli-equivalent NaOH 350 mg/l (a)
- donker bier van het type
" oud bruin " 350 mg/l (a)
- bier met verminderde
verbrandingswaarde 25 mg/l (b)
- consumptie-ijs met verminderde
verbrandingswaarde of zonder
toegevoegde suikers 800 mg/kg (b)
- vruchten in blik of in glas, met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 350 mg/kg (a)
- jam, gelei en marmelade, met
verminderde verbrandingswaarde 1 000 mg/kg (b)
- vruchten- en groentebereidingen,
met verminderde
verbrandingswaarde 350 mg/kg (a)
- zoetzure vruchten- en
groenteconserven 200 mg/kg (a)
- " Feinkostsalat " 350 mg/kg (b)
- zoetzure conserven en
halfconserven van vis, alsmede
marinaden van vis, schaal-,
schelp- en weekdieren 200 mg/kg (a)
- soep met verminderde
verbrandingswaarde 110 mg/l (b)
- sauzen 350 mg/kg (b)
- mosterd 350 mg/kg (b)
- banketbakkerswaren met
verminderde verbrandingswaarde
of zonder toegevoegde suikers 1 000 mg/kg (a)
- voedingsmiddelen die zijn bestemd
om in energiebeperkte dieten te
worden verbruikt voor
gewichtsbeheersing, waarnaar
wordt verwezen in het
koninklijk besluit van
18 februari 1991 betreffende
voedingsmiddelen bestemd voor
bijzondere voeding 450 mg/kg (a)
- qua voedingswaarde volledige
dieetvoedingsmiddelen voor
medisch gebruik, als omschreven
in het koninklijk besluit van
18 februari 1991 betreffende
voedingsmiddelen bestemd voor
bijzondere voeding 450 mg/kg (a)
- voedingssupplementen verstrekt
in vloeibare vorm 350 mg/kg (a)
- voedingssupplementen verstrekt
in vaste vorm 500 mg/kg (a)
- voedingssupplementen op basis
van vitaminen en/of
mineraalelementen in de vorm
van siroop of kauwtabletten 2 000 mg/kg (a)
Nota.
(*) De maximale gebruiksdoses voor aspartaam acesulfaamzout zijn afgeleid van de maximale gebruiksdoses voor de bestanddelen aspartaam (E 951) en acesulfaam-K(E 950). De maximale gebruiksdoses voor aspartaam (E 951) en acesulfaam-K (E 950) mogen niet worden overschreden door aspartaam-acesulfaamzout alleen dan wel in combinatie met E 950 of E 951 te gebruiken.
De grenswaarden in deze kolom worden uitgedrukt in (a) acesulfaam-K-equivalenten of (b) aspartaamequivalenten.
Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 24 september 2004.
ALBERT
Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid,
R. DEMOTTE.